Åka på cykelsemester

Under dessa vintermånader låter det kanske konstigt att skriva som en semester som fungerar bäst under vår, sommar eller höst. Men du kan aldrig vara för tidigt ute att planera nästa semester! Speciellt inte om du ska göra din första semester i cykelsadeln, för då krävs det lite extra funderingar. 

Cykeln

För att åka land och rike runt på en cykel behöver du något bättre än en gammal cykel som stått i förrådet i några år. Det ska vara en cykel som är anpassad efter underlaget och som klarar av påfrestningar. Bra stötdämpning och lätta växlar är också viktigt för komforten. När du söker cyklar hittar du större utbud på nätet. Medan din lokal cykelhandlar har ett dussintal olika modeller har sajter som Cykelkraft några hundra. Med hjälp av kundtjänst kan du hitta en cykel som passar dig.

Upplevelser

Innan du bestämmer var du ska åka, borde du fundera på vad du vill göra. Gillar du att upptäcka den svenska kulturen och historia ska du söka efter cykelleder i några av Sveriges äldsta städer såsom Sigtuna, Skara och Lödöse (numera Göteborg). Tycker du mer om träning och fart ska du söka efter cykelleder nära eller i nationalparker. Där kan du hitta spännande skogsstigar och utmanande banor som ger dig en god natts sömn.

Packningen

Det som är svårast vid en längre semester är packningen. Ju mer du tar med, desto tyngre blir det att cykla. Men ska du vara borta över en vecka vill du ta med mer än bara ett ombyte och plånboken. Välj lätta kläder till packningen och lägg in några stopp i resandet där du vet att du kan tvätta kläderna. Hotell brukar ofta ha den här tjänsten som du kan boka in samma dag som du anländer. Ska du tälta behöver du dock mer packning då tält och och sovsäck ska med.