Formel 1 tävling den 4:e september på klassisk mark i Italien

Formula 1 Service Stop with a black Racecar Grand Prix

Det är få tävlingar eller kanske ingen alls som är så ikoniska för bilsporten som Grand Prix tävlingen i Monza. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att det är en av de äldsta deltävlingarna i världsmästerskapet Formel 1.

Banan som de tävlande kör på i Monza byggdes redan 1922 och de var en del av Formel 1 redan när tävlingen startade 1950. Banan byggdes för att fira 25-årsjubileumet av bildandet av Milan Automobile Club. Beslutet fattades i Januari och banan byggdes på 6 månader. Det byggdes vid en tidpunkt då permanenta banor var ovanligt, det fanns faktiskt bara två andra permanenta banor i världen när banan i Monza byggdes.

Banan är 5,793 kilometer lång och kallas av italienarna för “La Pista Magica” som på svenska betyder ungefär “den magiska banan”. Det är något som den kallar på grund av alla de oerhört minnesvärda händelserna som har skett där. Det har varit platsen för både fruktansvärda olyckor och otroliga vinster. 2004 satte Rubens Barrichello rekord i det snabbaste varvet som man har mät på banan i Monza under en deltävling i Formel 1. Han hade då en fart i genomsnitt på 257,320 kilometer i timmen.

I september så är det tid för 2016 års tävling att äga rum. De tävlande börjar köra redan på fredagen den andra september, men det är på söndagen den fjärde september som den stora tävlingen äger rum. Förra året vann Lewis Hamilton och han har legat bra till även i årets tävlingar, men han är inte ensam om att vilja vinna och utmanas av flera andra förare.