Musikalresa

sh_music_musical_andrew

Semester i London eller kanske New York, är ett ypperligt tillfälle för att se någon av de kända musikalerna. Resan blir inte bara en härlig semester utan också en oförglömlig musikalisk upplevelse, som kommer följa dig hela livet.

Det finns musikaler som går år efter år och något som man borde få uppleva. Les Misèrables och The Phantom of the Opera är två exempel liksom Mamma Mia!, som även den blivit lite av en klassiker.

För att gå lite djupare in på musikaler kan ett exempel som Jersey Boys, ge lite mera kött på benen. Musikalen handlar om gruppen The Four Seasons och är liksom årstiderna, uppdelad i fyra kapitel. I var och en av årstiderna får de fyra bandmedlemmarna (skådespelarna), berätta sin del av historien. Musikalen är uppbyggd utav bandets musik och du får höra låtar som Sherry, Big Girls Dont Cry och Can’t Take My Eyes From You.

Mamma Mia är en musikal som är mest känd genom sina låtar från Abba som var populära på 70 och 80 talet. Det är en brittisk musikal även om bandet Abba är svenskt. Manuset skrevs av Catherine Johnson och musikalen hade premiär första gången i London på Prince Edwards Theatre 1999 närmare bestämt den 6 april. Sedan dess har musikalen satts upp på många olika scener runt om i världen, den hade Broadway premiär 2001 och den har även blivit filmatiserad (2008).

Musikalen handlar kort om Sofie 20 år som tillsammans med sin mor driver en taverna på en ö i Grekland. Nu är det dags för Sofie att gifta sig och hon vill att hennes far ska följa henne fram till altaret men problemet är att hon inte vet vem det är. Hon tjuvläser sin mors dagbok och hittar där tre kandidater som hon bjuder till sitt bröllop i hemlighet för att lista ut vilken av dem som är hennes biologiska pappa. Där tar historien fart och dramatiken börjar.

Har man småbarn och ändå vill få uppleva musikalens magiska värld, så finns det faktiskt några lämpliga titlar även för dom. De flesta av dessa har en gräns på 3 år och en rekommendation från 6 år. Bland dessa titlar ser vi Lejon Kungen, Aladdin och Kalle och chokladfabriken.

Barnberättelsen om Kalle, blev även populär bland vuxna, sedan filmatiseringen med Johnny Depp släpptes. Kalle och chokladfabriken baseras på boken med samma namn och fokuserar på den fattiga familjen Bucket, (Spann på svenska). I musikalen kan du följa Kalle och hur han lyckas få tag på en av de gyllene biljetterna som Willy Wonka gömt i en chokladkaka. Sedan får vi följa Kalle på resan i chokladfabriken och hans möte med Oompa-Loompierna.

Många  musikaler spelas under lång tid, så att lyckas med att tajma både resan och musikalen är oftast inget problem. Utbudet av musikaler är dessutom ganska omfattande, så du hittar säkert något av intresse.